Klub Historyczny im. AK
Zajęcia pozalekcyjne
Designed by: |
Kakaowe ptysie z kremem czekoladowym |
poniedziałek, 28 listopada 2016 00:00 |
Składniki na ciasto parzone:
Składniki na krem czekoladowy:
Ponadto:
Wykonanie ciasta parzonego: Mąkę i kakao przesiać, odstawić. Masło i wodę umieścić w garnuszku, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i kakao, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto będzie gotowe, gdy powstanie gęsta, szklista masa bez grudek, odchodząca od brzegów garnka. Zdjąć z ognia, wystudzić. Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu, aż powstanie gładkie, klejące ciasto bez grudek. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką w postaci głęboko wciętej gwiazdki. Na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, pozostawiając spore odstępy (ciasto mocno rośnie). Piec w temp. 200℃ przez 20-30min. Po upieczeniu wystudzić.
Wykonanie kremu czekoladowego: Czekoladę posiekać. Śmietanę umieścić w małym garnuszku. Podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać cukier, czekoladę, odstawić na 2 min. Po tym czasie mieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego; w razie potrzeby zmiksować blenderem, by w sosie nie było widocznych drobinek czekolady. Chłodzić przez noc w lodówce. Następnego dnia ubić na gładki i puszysty krem. Wystudzone ptysie przekroić. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Na dolną część ptysia wycisnąć krem, następnie przykryć górną częścią. Oprószyć cukrem pudrem.
|